Henna info

Het versieren met henna beschrijft men op verschillende manieren. In India spreekt men van mehndi, in Europa vaak van henna tatoos.

Om handen, voeten en haar te versieren gebruikt men henna, een natuurlijke kleurstof. Van de gedroogde bladeren van de hennaplant, Lawsonia Inermis, maalt men een fijn poeder. Om vervolgens een hennapasta te creëren waarmee men tekeningen aanbrengt. De natuurlijke pigmenten van henna kleuren de bovenste laag van de huid, waardoor er een tijdelijke roodbruine afbeelding ontstaat.

 

Betekenis van henna

Henna versieringen op handen en voeten zijn in veel culturen onderdeel van feestelijke gelegenheden. Bruidshenna en belly blessings, henna art op een zwangere buik, zijn rituelen die betekenis geven aan een specifieke fase in het leven. Op het hennafeest dat vooraf gaat aan bijvoorbeeld een Marokkaanse of Turkse bruiloft wordt de bruid versierd met henna. Deze traditie brengt haar geluk en bescherming. Hennapasta wordt tevens al duizenden jaren gebruikt tegen zonnebrand, bij eczeem en als haarmasker. In onze henna workshops gaan we dieper in op deze functies van henna.

Werking van henna

Natuurlijke henna heeft een aantal uren nodig om de huid te kleuren. Over het algemeen geldt dat hoe langer de hennapasta op de huid zit, des te donkerder het resultaat wordt en des te langer de tekening zichtbaar blijft. Wanneer de pasta lang genoeg op de huid heeft gezeten blijft de tekening 1 tot 2 weken mooi.

‘Zwarte henna’ bestaat niet!

‘Zwarte henna’ is nooit 100% natuurlijk. Deze ‘henna’ is eigenlijk een soort inkt en wordt vaak op festivals en toeristische plaatsen aangeboden. Meestal bevat het de chemische stof PPD. Deze stof kan een ernstige allergische reactie veroorzaken. Ons advies is daarom om ‘zwarte henna’ te vermijden!

G6PD

Mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte G6PD adviseren wij om geen gebruik te maken van henna. Hetzelfde geldt voor mensen die allergisch zijn voor tuinbonen en de stof naftaleen die voorkomt in mottenballen. Meer informatie over G6PD vind je op: The Hennapage en Wikipedia

 

Lees meer over onze ervaring met henna in Over Nayali
Wil jij met henna art meer betekenis geven aan een feestelijke gelegenheid?
Wil je henna kopen om het zelf te proberen?